• Maandag - Vrijdag: 8:30 - 17:00
  • Secretariaat: 059 41 42 21

Mediastinoscopie (kijkoperatie)

Mediastinoscopie betekent letterlijk: kijken in het mediastinum (= de ruimte tussen beide longen). Het is een kijkoperatie waarbij een camera via een kleine incisie in de hals achter het borstbeen wordt gebracht om de ruimte tussen de longen te inspecteren Hierbij kunnen biopsies of weefselstalen worden afgenomen voor verder microscopisch onderzoek.


Afbeelding mediastinoscopie

Een mediastinoscopie kan dus aangewezen zijn om na te kijken of een longtumor operabel is, maar kan ook gebruikt worden om een staal van andere tumoren in het mediastinum (zoals een lymfoom) te nemen voor verder onderzoek. 

Bij sommige longtumoren is een mediastinoscopie zelfs een deel van de chirurgische behandeling om lymfeklieren in de buurt van de tumor te verwijderen. 

Complicaties (bloeding) zijn zeldzaam. 

Een mediastinoscopie wordt in dagziekenhuis uitgevoerd. De patiënt kan dus nog dezelfde dag de afdeling verlaten. Als het een deel van de chirurgische behandeling van een longtumor betreft, zal dit meestal gecombineerd worden met de andere ingreep aan de longen en zal de hospitalisatieduur dus daarvan afhankelijk zijn.  

Neem contact op

Een vraag, een opmerking ? Laat het ons weten, wij helpen u graag verder.

  • Gouwelozestraat 100
  • 8400 Oostende
  • 059 41 42 21

Over ons

De dienst chirurgie van het AZ Damiaan te Oostende is een samenwerking van 7 chirurgen. Zij worden bijgestaan door 3 chirurgen in opleiding, die assisteren tijdens de operaties en op de spoedgevallen meehelpen.