• Maandag - Vrijdag: 8:30 - 17:00
  • Secretariaat: 059 41 42 21

Rookstop

Verslaving aan tabaksproducten wordt wereldwijd beschouwd als de grootste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. èèn op tien sterfgevallen wereldwijd zou volgens de wereld gezondheidsorganisatie een rechtstreeks gevolg zijn van roken. De levensverwachting van een roker is meer dan 10 jaar korter dan van een niet-roker en toch rookt èèn op drie mensen in de Westerse wereld.

Traditioneel wordt roken ontraden met foto's van zwarte longen en longtumoren, helaas met weinig succes. Toch is het de moeite om te stoppen met roken, want niet alleen longtumoren, maar ook chronisch obstructief longlijden (rokerslong), verstopping van kransslagaders (oorzaak van hartaanval), halsslagaders (oorzaak van hersentrombose) en andere slagaders, kunnen grotendeels vermeden worden door niet te roken.

Daarnaast genezen de weefsels en de organen van een roker veel slechter, wat de kans op complicaties na een chirurgische ingreep groter maakt: bij rokers wordt minder zuurstof getransporteerd naar de weefsels (door aanwezigheid van koolstofmonoxide, hetzelfde dodelijke gas dat vrijkomt bij onveilige verwarmtoestellen), terwijl nicotine net een hoger zuurstofverbruik vraagt dan bij een niet-roker. Daarenboven is er bij rokers meer kans op een moeilijkere beademing en op longontstekingen en bovendien is ook de immuunrespons gedaald wat de wondgenezing ook vertraagt.

Niet roken is dus van levensbelang, maar is het ook zinvol om te stoppen met roken als je al jaren rookt? Het antwoord is zeker 'ja'!

Enkele dagen na het stoppen met roken is de koolstofmonoxide en de nicotine reeds uit het lichaam verdwenen. Dus ook op korte termijn (bijvoorbeeld enkele dagen voor een chirurgische ingreep) is stoppen met roken reeds nuttig!

Ongeveer een half jaar na het stoppen met roken is uw bloedcirculatie fors verbeterd en is uw longcapaciteit met bijna 10% toegenomen. Als u enkele jaren stopt, vermindert ook het risico op longkanker en hartaanval.

 

Hoe willen we u bij AZ Damiaan helpen om te stoppen met roken?

Met één van onze erkende tabakologen in het ziekenhuis wordt een gesprek gevoerd met de patiënt waarbij volgende items aan bod komen:

  • Motivatie om te stoppen met roken
  • Nagaan van de graad van afhankelijkheid van nicotine
  • Uitleg omtrent de werkwijze van de tabakoloog
  • Uitleg omtrent nicotinevervangingsproducten en medicatie
  • Uitleg omtrent terugbetalingsmodaliteiten

Aan de hand van dit gesprek wordt op maat van de patiënt een verder traject gezocht om de rookstop zo optimaal mogelijk te begeleiden buiten het ziekenhuis.
Meer informatie of een afspraak voor gesprek: 

Stephanie Schellekens, tabakoloog: 059/414310

Neem contact op

Een vraag, een opmerking ? Laat het ons weten, wij helpen u graag verder.

  • Gouwelozestraat 100
  • 8400 Oostende
  • 059 41 42 21

Over ons

De dienst chirurgie van het AZ Damiaan te Oostende is een samenwerking van 7 chirurgen. Zij worden bijgestaan door 3 chirurgen in opleiding, die assisteren tijdens de operaties en op de spoedgevallen meehelpen.