• Maandag - Vrijdag: 8:30 - 17:00
  • Secretariaat: 059 41 42 21

Thoracale heelkunde

Thoraxheelkunde of thoracale heelkunde betekent letterlijk 'chirurgie van de borstkas'. Deze omvat heelkundige ingrepen op longen, longvliezen, slokdarm, ribben, zwezerik en middenrif.
Om een toegang doorheen de thoraxwand (huid, spieren en ribben) te verkrijgen, zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de ligging van de aandoening in de borstkas. Klassiek is dit een 'open ingreep', hetzij via een incisie tussen de ribben en spreiden van de ribben (thoracotomie) hetzij via overlangse incisie over het borstbeen met doorzagen van het borstbeen (sternotomie). 
 
thoracotomieAfbeelding thoracotomie

 

 Bij een aantal ingrepen is deze benadering nog steeds noodzakelijk en zal door de chirurg ook uitgelegd worden waarom. Deze ingrepen gebeuren steeds onder algemene verdoving (narcose), gezien de long aan de zijde waar geopereerd wordt, 'platgelegd' wordt om voldoende werkruimte te bekomen. Er wordt ook een pijnpomp geplaatst voor optimale pijnbestrijding de eerste dagen na de ingreep. 

Net zoals in de andere disciplines binnen de algemene heelkunde, wordt vandaag ook in de thoraxheelkunde meer en meer minimaal invasief (via kleinere incisies) gewerkt.

In Engelse termen wordt gesproken van VATS of Video Assisted Thoracoscopic Surgery 

VATSAfbeelding VATS

 

 Met deze 'kijkoperatie' wordt in principe net dezelfde ingreep uitgevoerd als bij een 'open ingreep' (de long wordt dus ook ìplatgelegd onder algemene verdoving), maar alles gebeurt met speciale instrumenten, die via kleine openingen in de borstholte worden gebruikt onder een lichtgevende camera, waarbij de chirurg de beelden op een televisiescherm naast de operatietafel bekijkt.

Er hoeft op die manier dus niet rechtstreeks in de borstholte gekeken te worden, er hoeft geen hand in de borstholte gebracht te worden en de ribben of het borstbeen dienen dus niet gespreid te worden. Dit alles betekent een veel kleinere stressreactie van het lichaam, minder pijn en dus ook een kortere hospitalisatieduur, snellere revalidatie en kleinere littekens.

Bijna elke ingreep in de borstholte (afhankelijk van de ernst van de aandoening, de toestand van de patiënt,...) kan tegenwoordig via kijkoperatie worden uitgevoerd. Internationale studies hebben aangetoond dat het resultaat van de ingreep via open toegang, zowel als via kijkoperatie, vergelijkbare resultaten geeft.

Aangezien enkele thoraxorganen ook deels in de buik of abdomen liggen (zoals de slokdarm en het middenrif) of deels in de hals (zoals de luchtpijp en de slokdarm), moet de thoraxchirurg soms een toegang via de buik of de hals maken.

 

Neem contact op

Een vraag, een opmerking ? Laat het ons weten, wij helpen u graag verder.

  • Gouwelozestraat 100
  • 8400 Oostende
  • 059 41 42 21

Over ons

De dienst chirurgie van het AZ Oostende is een samenwerking van 8 chirurgen. Zij worden bijgestaan door 4 chirurgen in opleiding, die assisteren tijdens de operaties en op de spoedgevallen meehelpen.