De meest voorkomende afwijkingen zijn de meestal aangeboren afwijkingen van een trechterborst of pectus excavatum en een kippenborst of pectus carinatum.
Bij niet-aangeboren afwijkingen zien we voornamelijk ribfracturen of –breuken door een ongeval.
Trechterborst of pectus excavatum:
Een trechterborst is een aandoening van de thoraxwand, waarbij het borstbeen te fel naar achter staat en waarbij als het ware een put te zien is in het midden van de borstkas. Dit is het gevolg van een te kort kraakbeengedeelte tussen de ribben en het borstbeen, waarbij het borstbeen naar achteren wordt getrokken. Als het borstbeen niet te fel afwijkt, geeft dit voornamelijk esthetische hinder, maar bij ernstigere afwijkingen, kunnen ook problemen ondervonden worden met hart en longen bij sporten en zware inspanningen.
Kippenborst of pectus carinatum:
Een kippenborst is een aandoening van de thoraxwand, waarbij het borstbeen te fel naar voor staan en waarbij als het ware bult te zien is in het midden van de borstkas. Dit is het gevolg van een te lang kraakbeengedeelte tussen de ribben en het borstbeen, waarbij het borstbeen naar voren wordt geduwd. Deze aandoening geeft voornamelijk esthetische hinder, hoewel ze in bepaalde gevallen ook pijnklachten kan geven.
Beide aandoeningen kunnen behandeld worden met een VATS (video assted thoracoscopic surgery) techniek, waarbij een metalen baar wordt ingebracht om respectievelijk het borstbeen naar voren (Nuss-procedure) of naar achteren (Abramson-procedure) te duwen tot de correcte positie. Dit kan enkel op voorwaarde dat het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen nog voldoende soepel is.
Als het kraakbeen niet voldoende soepel is, wordt het via een open procedure verwijderd (via een verticale incisie over het borstbeen) en het borstbeen in de juiste positie geplaatst (Ravitch-procedure). Het kraakbeen groeit daarna gewoon terug.
Voor deze ingrepen wordt samengewerkt met de dienst thoraxheelkunde van het universitair ziekenhuis gasthuisberg in Leuven.
Meer info:
http://www.uzleuven.be/nuss-procedure
http://www.uzleuven.be/abramson-procedure
http://www.uzleuven.be/ravitch-procedure
Ribfracturen of –breuken
Ribfracturen ontstaan meestal door een ongeval, zeldzaam door hard hoesten of kwaadaardige aandoeningen.
Bij de meeste breuken van de ribben is er weinig verplaatsing van de fragmenten en zijn de ribben slechts op één plaats per rib gebroken. Meestal zijn de onderliggende organen (de longen, maar ook de milt en de lever in de bovenbuik) een groter aandachtspunt dan de ribben zelf, waarbij bloeding van deze organen zeker moet uitgesloten (en zo nodig behandeld) worden.
In tegenstelling tot andere breuken, is het niet mogelijk om breuken van de ribben te fixeren met een gipsverband, omdat de borstkas moet bunnen bewegen bij elke ademhaling. Dit kan veel pijn doen, wat op zijn beurt kan zorgen voor een slechtere ademhalingsbeweging en eventueel een longontsteking.
De belangrijkste behandeling van breuken van de ribben bestaat dan ook uit een goede pijnstilling (waarvoor eventueel een opname noodzakelijk is met plaatsen van een pijnpomp) en ademhalingsoefeningen (desnoods met hulp van een kinesitherapeut).
De ribben groeien meestal vanzelf terug aan elkaar, maar dit kan meerdere maanden duren.
Het is slechts zelden noodzakelijk om een chirurgische ingreep uit te voeren, zoals bijvoorbeeld bij bloeding of wanneer de ribben op meerdere plaatsen gebroken zijn en een deel van de borstkas omgekeerd beweegt ten opzichte van de rest bij een ademhalingsbeweging (= fladderthorax).